Friday, December 18, 2009

REBUTLAH PELUANG SEBELUM MATI…….

Erm….semua org tau yg mati tu adalah lumrah hidup…x kire sessape pun mesti menghadapinya….

Korang mesti trtnye apsal aku letak tajuk mcm kat atas tu,.. bkn ape ni pun aku tertarik dgn satu page dlm majalah ape ntah… mase aku g umah mak ngah .. so aku pk ade baiknyer aku kongsi…coz sebagai ingatan kite…. Erm.. sebenarnye ni sajak/pantun tapi maybe x berangkap.. tgk je la kat bwh nih…layan…

Rebutlah peluang sebelum mati, Kerana hidup hanya sekali, Masa pergi tak akan kembali, Bila terlepas amat di kesali.

Rebutlah peluang sebelum mati, Kerana masa cepat berlari, Dalam diam tanpa disedari, Umur meningkat setiap hari.

Rebutlah peluang sebelum mati, Banyakkan taubat beramal bakti, Insafi diri muhasabah diri, Sebelum maut datang menghampiri.

Rebutlah peluang sebelum mati, Tingkatkan ibadah seikhlas hati, Berbuat amal baik pekerti, Kelak hidup Allah berkati.

Rebutlah peluang sebelum mati, Ilmu berguna mesti dipelajari, Harta dan rezki juga dicari, untuk kesenangan diri sendiri.

Rebutlah peluang sebelum mati, Bekerja berusaha jangan berhenti, Usah asyik berleka lagi, Jika sia2 alangkah rugi.

Rebutlah peluang sebelum mati, Ajaran yang baik kita ikuti, Berpandukan Al-Quran iman sejati, Dunia akhirat bahgia pasti.

Rebutlah peluang sebelum mati, Sementara hidup kita berbudi, Kepada agama bangsa pertiwi, Menjadi kenangan di kemudian hari.



Saturday, December 12, 2009

memang xkn lupa!!!!

Hye….
Jumpe kite lg ekk.. hihihi aku time2 cti ni x bnyak sgt kje so aku dlm keboringan jgak la…

Dlm2 boring2 tu belek2 la gmbar lame… so ade 5 keping gmbr yg aku tgk je aku x lupe…


Korang nk tau ker?? Jap2… erm gmbr zaman sekolah aku la……. Aku tau korang mesti ade jgak kn……..

So msti ade mcm2 kenangan disebalik nyer…..so.. kt aku skang ni ade gmbr dr form 1 sampai lah form 5…. Nnt aku letakkan skali….. bkn ape dlm satu2 gmbr 2 bnyk cite tersirat……..tp yg 2… aku simpan so yg aku bleh bgtau .. dlm 5 tahun 2 aku maintain dgn keBULATan or montel.. hahahaha… tgk dn cari….hihihi

Spe dpt teka aku blnje r…hahaha

Blnje ape????? Kim salam je lah hahahahahhahahha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gwau ekk.aku dh bulatkan….kt gmbr 2…………….

Huhu…………….Ade mase nnt aku nk jgak jmpe ahli2 dl kelas ni…… x kre la sume kje ape,ikut hala mane.. tp frenz is 4ever..

Nothing can change……….. korang pun kawan aku jgk jgn risau k…….

Huhu

Erm… kwn sekali kwn selamanyer…………….. kawan dua kali??????????????

Mksud die smpai sini len x jmpe lg hihihihhihi!!!!! (sori gmbar x tersusun .... harap maklum)





k………………….

Alamak result dh kuar… jeng jeng jeng……..


Aduhai…. Result yg di canang2 kuar ari jumaat aritu tibe2 jer..

Awal dr jadual asal.. dup dap dup dap jantung ku ini….erm… dh malam br aku tau yg result kuar bru2 ni.. bkn ape gubra abis la ble sorang2 dpt pointer…gempak2 sumenyer..

Aku punyer……hihih..

Ok la kot.. dpt gak up pointer… maybe ade yg lebih baik…tp itulah hasil drp usaha yg di buat satu sem ni..

Alhamdulillah…. Berbaloi….. bak kate kamdar… huhuu… kawan2 mesti ade yg dean list ye x?? congratulation…. Tu sume korang nyer hasil dr usaha… insyaallah.. sem baru ni akan di perkasakan usaha nya…

Tup2… cuti tggl lg 3 minggu…. Ape yg aku wat dlm cti nih….xde paper…. Just wt x tau jer..

Huhuuhuhuu….so stnby2 la korang nk masuk sem bru nih…aku pn nk stanby nih

Al maklum la….sem 5 dh ni,,,,makin mencabar gamak nyer…..ok lah…. So far ni je kot…..n slmt menyambut maal hijrah… azam baru jiwa bru …..menjadi hamba yg sejati…… salam…………..

Holiday!!!! Yippi!!!!!

Hehe…. Arini dh masuk dlm bulan 12 yg mana aku tgh menjalani cuti2 malaysia huhuhu…
Kawan2 pun mcm 2 kn ??? aku tau ramai yg tgh bercuti…..
Korang wt pe ek cuti2 nih??? Msti ramai yg balik kg…. maklumla cuti pnjg kn
Hihihi…………..
Aku pun skang ni ade kat kg ….dh msuk minggu yg ke empat kot… korang sume mesti ade yg kje kan…
Msti punyela… duit poket ye x???la cuti pnjg kn
Hihihi…………..
Aku pun skang ni ade kat kg ….dh msuk minggu yg ke empat kot… korang sume mesti ade yg kje kan…
Msti punyela… duit poket ye x??? erm aku kt kg ni x kje ape just tlg setllekn hal kt umah nih.. lgpun mkn sedap je ari2… so minggu ni jgk result nk kuar bg sem 4 yg bru selesai bulan lepas…so rsenye dh nk x terkata coz..mcm2 rse ade huhu.. takut,gelabah ,cuak dan yg sewaktu dgnnyer…tp hope sume ok jer…
Mse cuti ni mestila ade mase2 yg keboringan tatkala internet tiada huhuhu…bkn x leh idup tnpa internet… just ade keperluan disitu yg x masuk akal hahahaha……………..ok la u all. Ade mase aku update lg… igt……………. Budi bahasa budaya kita……………:-p

Wednesday, November 4, 2009

“ 2 BATU ” MEMORI DAN REALITY

Salam ….

Sebenarnya apa yang hendak dikongsi dengan kawan2 adalah lintasan fikiran yang secara tidak langsung munculnya dan selepas berfikir sejenak , aku rasa ada betulnya kalau aku kongsi cerita ni, buat renungan bersama. Sememangnya rumah asal kelahiran aku bersebelahan dengan kawasan “ 2 batu ” jadi tak kira la aku ade dimana ia tetap ada kat situ gak. Yang terfikir dalam fikiran aku sebenarnya ada dua perkara tentang “2 batu” ni iaitu memori dan reality . Firstly , memori. Oleh kerana setiap kali keluar masuk rumah , mesti kawasan “2batu” mesti aku kena lalu .so setiap kali aku lalu mesti ada sahaja memori yang bermain di fikiran ni. Kawan2 mesti tertanya2 kan ape yang disebutkan sebagai “2 batu” . mungkin gak ade kawan yg dapat meneka….. maksud aku kubur la.. betul , kawasan ni betul2 sebelah dengan rumah aku. Ok sambung balik cite, sume orang mesti tau tugas “2 batu” ni betul x”? yup.. sebagai tanda milik siapakah tempat persemadian tu. Kawan2 ade terfikir pape x kalau kite tengok je “2 batu” ni?? Ape yang terlintas kalau aku tengok je adalah kenangan, agak banyakla,, laen orang laen la kenangannya .itu yang aku maksudkan memori. Kalau ade kawan2 yang sekarang ni senasib dengan aku,pernah kehilangan orang tersayang buat selamanya mesti ape yang aku rase diorang pun rasa gak.tiap kali aku pandang “2 batu” milik orang yang aku sayang, terus aku teringatkan kenangan bersamanya, x kiralah dari kecik sampai la dh boleh jadi bapak orang. Yang aku igt cara cakapnya yang tegas mendidik aku,x kirala panjang lebar masa ada dulu memangla x suka, tapi mase dh takde yang itu lah yg dingat2. Cara marahnya, berpakaian, bekerja cari rezki utk aku sekeluarga. Teringat gak dulu mase sekolah rendah, time nk g skolah je mesti rambut disikatnya (ni masa darjah satu je ek.. pastu dh pandai sikat dh hihi..)walaupun macam kasar cara sikatnya tapi penuh dengan kasih sayang,itu yang aku x leh lupa sampai bila2 . itu yang dikatakan memori “2batu” tp bukan itu je.. belum lagi zaman dh besar ckit..masih sekolah rendah aku rase Negara masih dalam kegawatan kot.. abah aku (orang yg aku sayang 2 la…) ade moto vespa… siap dengan warna putihnye.. teringat gak aku zaman dulu punyelah segan kalau g sekolah nek moto 2, mase tu tkut kne ejek la… tapi moto 2 la yang banyak jasa.. hihi.. ade skali 2 moto 2 wat hal kenalah tolak.. jauh gak la tapi yang aku ingat la.. sebab segan sangat kononnya…aku tolong tolak separuh jalan pastu aku amik jalan pintas blik umah dan abah je la tolak moto 2… hmm.. ble fikir blik teruk plak tp mase budak2 x tau sgt tentang idup ni. Memang banyak kenangan setiap kali aku pandang “2 batu” tu x kire la ahli keluarga atau x sume ade kenangan suke dan duka masing2 yang ahli keluarga msing2 igt.. bnyak lagi klu nk di citekan.. papepun kenangan tetap kekal di kepala aku sebab itu salah satu kekuatan aku, semangat untuk terus hidup dan belajar. Kadang2 tu sayu gak kalau aku pandang “2 batu” ape khabar ntah.. harapnye selamat dunia akhirat. Ok sekarang aku nk cite pasal reality tentang “2 batu” ni. Kawan2 mesti dh tau punyelah.. sekolah agama dulu pun ade gak bgtau, blum lagi subjek agama yang wajib kita tau betul tak.? “2 batu” ni sebenarnya sebagai peringatan bahawa ape?????? Tepat skali…. Sume orang pasti hadapinya.. ble dan dimana Allah saja yang tau. “2 batu “ ni juga dpt igt kan kite supaya tidak lalai dalam ibadat. Aku kat cni bukan nk ceramah k.. aku pn ade bnyak lagi yang kena belajar. Jst kongsi ape yg dalam otak aku ni je..dalam nasyid kt Malaysia ade banyak gak yang igtkn kita tentang “2 batu” ni..erm aku rase itu je kot wat mase ni…hope kwan2 dan kite sume diberkati Allah S.W.T . same2 lah kite doakan yang mane telah pergi dulu sebelum kite semoga dicucuri rahmat Allah S.W.T Al Fatihah……..

Sunday, November 1, 2009

S.T.U.D.Y = Standby - To - Unique - Day - Yes !!!!!!!


hmm... arini ari yg mustahak
coz nk kne stdy kaw2
coz sok dh start first paper
so aku letak kt atas 2
stdy............. standby to unique day yes!!!!
smbil2 stdy ni sje je
la nk cte yg aku rase
exam day is unik coz
sume student ade kt dalam 1 dewan dan berperang....
huhuhu..
coz inila mase tuk tau tahap seseorg dlm belajar2 nih.... huhu.. hope dpt jwb dgn tenang dan jayanya...
.kwn2 pun mcm 2 gak k.......all the best!!!

Wednesday, October 28, 2009

alamak!!! final dh dekat.....

hai.. jmpe lg kte ek kt blog aku yg x sebpe nih....
bkn ape bnyak ari dh x update coz x berpeluang hahahaha....
tp ari ni bersempena dgn selesainye asgment yg terakhir yakni yg terakhir..
hahaha... so aku ade la mse ckit nk update...
ni pun bru pas tension n terkilan la... npe??? xde dr td tgu tenet x masuk2..
dh lewat bru la masuk.....
mggu seblum2 ni xde ape yg best pun dlm rencana kehidupan manz 319 huhuhu
bese la siapkn asgmnt,lab,lab,lab lg dan lg lg lab 2...huhuhu bkn men bnyak..
smpai x tdo la sminggu huhuhu...so ari ni yg penghabisan.. so bleh la aku prepare tuk final yg lbh kurang
5 ari lg..
pnjg plak nk cte...............
x ksah la... jnji epi...huhuhu.... erm hdup skng ni mcm laut x pun mcm roda... ade mse psg ade mase surut... ade mse di atas ade mse di bwh..... mcm bese la tp yg pntng mcm mane kite handle.. ye x??hihi
bg aku la... ape yg dh jd ble jd tauladan pd dri kite tuk jd yg terbaek..
bkn dr segi pelajaran ... kehidupan gak nk kne seimbang.....
tp hdup aku skang rse nye msih x seimbang............ bnyk lg yg x cukup............
so hope dpt cukupkn ape yg x ckup..
so about the final..
aku agak snag ati gak la coz sem ni x mcm sem lpas yg berderet2 sehari 2 paper.
paper aku sem ni jarak 2 kre jauh la.....isnin jumaat.... isnin rabu... pastu pe lg blik kg la,.....
hahahaha..
ok la smpai cni je kot... aku tgh copy movie nih
ade mase aku update lg.....n 4 kwn2.. gd luck 4 exam k!!!!!!!!!!!!

Saturday, October 10, 2009

pening2.........


halo.... arini aku pening la..... mlm td dh la susah tdo.... pg plak ade test ... mcm bese la.... lg x abes sem ni macm gitu la... huhuhu so far klas td 2 just gantian klas yg bnyak tertgguh so jalan je la.... klas ari ni jgk straight 4 jam.. 2 jam pertama...... steady.... bateri blum low.... dgr satu2 sal blajar ni... bateri dh stat low... satu bar ,satu bar turun..... alamat nye ape lg.. ternganga mulut nih.... ngantok yg amat... dlm ngantok2 2 ade la jgk ustaz wt lawak... bateri nyer bar nek kjap je pastu low blik.... then rehat..... ape lg melantak la..... igt dpt tenaga.. last last..... bateri mkin low... tahap berkelip2 la aku rse..coz pale aku dh pening......ting tong bunyi die huhuhu... pastu........ test lak... perahan otakku terpaksa dilipat gndakan huhuhu... then ok la kot.... abis klas pe lg... wt kje yg ptut..... igt jgk nk on9... tup2.....tdo jgk akhirnyer...... ni pun sje je... kje ade tp... x terbuat pun.. hope sume ok.. sok aku nk g johor.... knduri.... mkn free la.... ok la.. ade pape aku info k..... bye...

Thursday, October 8, 2009

aku dh tua ker???????



hye again..........
huhuh
lme btul tak naip nih....bkn ape.... time rye tu tenet plak xde kt umah so..xsmpt
nk borak....pas rye plak pe lg bz ngan kje2 yg tertangguh dek rye...
pnat tu..huih....
ghau-ghau pnat die..
hik3....so nk cte pndek je sal rye nih nnt korang bosan lak..ari pertama.. g surau je.. umah sdara .. ari2 yg len tgu sdara dtg umah jer...
sibuk sgt melayan kn x smpt nk beraya..hik3
korang msti meriah kn thun nih..so tjuk kt atas tuh???? erm act. yesterday is my anibesari... yg ke'22..huhuhu... tua dh ker??
hahaha
xde pape sje je la..
usia pun dh genap 22.. ape azam pun aku x pasti llg..
tp mggu ni la mngu yg pling aku bz..
dri isnin hgga jumaat nih..pe lag..
test3...xde test lab plak..
huhu
ade plak 2 bru ni ade gak wt english day..ni kre group work la ni..
group aku wt mainan kanak2
dam ular.. korang igt lg x??????
hihiihi
msti igt kn????bse la setup brg..kje aku r 2.. tp kebetulan mlm tu plak ade test..
pe lg serabut la di watnyer..
hihihi tp.. leka ngan english day mmg la best...tp kepala otak bi pk test lg..huhuhu
so sume tu dh lpas aritu..
arini.. ok la kot dpt rehat lak... tu yg leh update nih.... xpe aku ade gmbar wt tatapan korang harap korang enjoy
huhuhhu..........................
k

Thursday, September 17, 2009

RAYA dh daTANG WEH............................

hye..
msti korang pun tau arini dh msuk ramadan yg penghabisan...
so sume pe lg sibuk nk raye la
huhuhuuh
aku kt cni...
tgk budak2 dh mula blik kg masing2..
hhihih
aku blum lg..
sbab tket aku kol 9 mlm sok...
so aku just tgu je saat 2..
korang mcm ne plak..
mesti ade yg dh ade kt umah kan??
hihiih
xpe2..
nikmatilah......
musim raya yg stahun skali ni...
dh sebulan pose..raikan dgn raya ye x??
hihihii
bese la time raye.. buat kuih,kmas umah sume tu..
tp wt ngan keluarga msti seronok..
sume dpt kumpul..
erat ckit silaturahhim 2.......
bkn ape kdg2 ade yg dok nun jauh d mane ntah..
memang x dpat blik.... kn dh meleleh 2............
mane tak nyer windu owg tua la...
huhuhuu....
bg aku la..
raye thn ni mcm nk kate sama x jgak..
tp lbih kurang la...
yg len nye just aku blik lg shari nk raye..
msti haru nye r..
nk kmas2
hihihi
tp teringat plak yg raye kali ni jgak rye yg kedua aku beraya tanpa bapa kesayangan..
kehilangan yg ckup besar bg aku ...
takdir illahi aku redha...
walau papepun...
harap abah selamat je disana....
bg kite yg hidup ni..
hdup kne truskn ye x????
mcm 2 la...
hihihihi....................
lagu raye dh ade dimana2
abis ilang kes wabak influenza yg
org kecoh2
2.....
alhamdulillah
harap sume slamat..
so raye ni jgak ..
klu sesiapa yg terbaca blog ni....
mane la tau kwn2..
nk wish slamat hari raye,,,
maaf zahir batin'
klu ade pape yg terasa.....
sume insan x lari dr kesilapan...
k..
hope sume beraya dgn bahagianya....
gembira dan ceria...
ok la........
ade mase aku cte lg k..........


Sunday, September 13, 2009

wa.. manyak sesak wo.....

hehehe.....
itu apek mane ntah ckp ngan aku.... coz aku jmpe die kt masjid india
bkn ape.... mkin dkat nk raye ni sume org dr sekecik2 budak hinggala setua2 org g membeli...
cte ni sal smalm r.. aku sje la tman member g cri dress up raye.. maklum la ade yg blum bli..
g tgk memang ramai... time bli 2 la hujan turun ... pe lg... mandi ujan la aku sume hahaha... ok gak 2
lame dh x merasa men ujan nih...huhuhu..
so itu yg smalam... arini.. tgh lyn tenet je...x de wt pe ag.... nk buat kje pn berat je ase....huhu..
jap lg kot.....

Friday, September 11, 2009

fuh.... lega!!! versi 21st Ramadhan

hye lg skali
hihihiih....
ni tgh rehat drp skit prut yg amat...
x tau la shur td ade yg x kena..rse mencucuk2 ni
huhuh........
ok... td aku bru lpas present sal business day... yg aku inform seblum ni....
so far sume berjalan lancar just time nk g present 2 yg kelam kabut
hahahahaha...
mane x nyer...... bgn tdo pun ngam2 kol 8.. nsib bek la aku nye group kne present 830..
itu br satu..
pastu dh smpai kt klas yg nk present plak..
perut aku start memulas....
pe lag..... bertemu dgn J la... sape j????
jamban la......hahahaha..
ni tgh tgu klas bi dlm kol 10 jap g.... ade stngh jam g...
ilek lu......
huhuhu.....
smlm.... mcm bese la.. shur ,pas shur klas, pas klas tdo je
hihihi.....
tetibe ade trpk la... nk wt satu benda ni.....
nk cte pn serba slh la.....
huhu..
xpe aku cte kemudian je..
tgu respon dlu..
klu respon ok..... insyaallah akn ku cte kn hik3.....

Thursday, September 10, 2009

sesal kemudian xde gunanye........versi 19th Ramadhan

hmm..
nk tau npe aku ltak tjuk sesal2 nih..
bkn ape..
kn aku ade cte tg aku ade test smalam.. wt pnye la wat..
so arini dpt tau markah...
lecturer pun pggil la name sorang2..
die tanda dpan tuan pnye paper...so..
sorang2 la g amik paper diorang... ade yg tggi ade gak yg rendah..
so smpai la mase aku nye paper ditanda...
aku g la kt lecturer.. mula2 ok la.. pastu ade satu bnda yg salah..
tgk2... block diagram salah.. coz salah bajet..
hahahaha.... sesal pn x gne kan..
bkn pe..
sblum ari exam 2... ade dh klu2 yg lbih kurang ngan soalan...
tp nk jd cte nye..aku x ikut pe yg dh terang2 .....
kire blanje la...
last2....
salah..
so markah aku dpr arini just average je..
tp kire ok la..
x jatuh bnyak sgt
papepun lpas ni kne la ati2...
ptg tu plak mcm bese la....
klu ade group nye assignment... mesti ade meeting kn..
kali ni kje entreprenuer la..
kne wat presentation.... ala.. sal business day sebelum ni...
skang ni ha.. tgh wat.. ni pun curi masa update blog ni..
nk borak ngan kwn2 kt ym..
sume bz so..
aku layan je la asgment aku ni...
hihihhi.....
present ari jumaat so aku ade mse lg 1 ari nk settle...
klu dpt settle ....alhamdulillah....
hehe.. ok la...
kje kne diteruskan..
melayan diri kt cni je..
alamat kje x siap2....hhuhu..
k daa....