Sunday, June 24, 2012

ini kuda baru ku..huhuhu

hye all.. arini hari minggu xde buat pape.. bru lepas menikmati sarapan tatkala pagiku hanya muncul di tengah hari...papepun hari ni ari cuti
cuti ari ni perlu klear minda,,
klear hati..huhuh.... mase ni la nk tenang2 minda.. so dh off the topic.

bulan lepas aku ade cte sal kuda aku terbang ke johor kn.huhu so skang aku dh ade bela kuda baru.. nme nye speedo dragon.. walaupun bese2 je.. tp darah muda.. lincah ckit la..
dpt la aku buat teman g kje.. kos pon mkin jimat huhu...alhamdulillah rezeki
walaupun x dtg bergolek namun alhamdulillah ade rezeki aku..

ini la kuda baru aku...salam perkenalan...ni lah die tahap kemampuan dan prestasi aku skang.. huhu papepun peningkatan tetap diusahakan...
kali ni aku tanpa dolak dalih lg pilih warne aku..,MERAH..
sudah semestinya...medel bru modenas ni x mengecewakan.. sebelum ni pun aku gne modenas.. kire upgrade la.. papepun aku semakin ske dgn kuda aku ni..

 yg pasti klu koraqng pasan. no plat sme dgn kereta abah aku...
bukan ape.. sje aku nk lekatkan sbgai tnda kenangan dr abah..
walaupun abah aku dh xde.. setidak2 nye ade satu benda yg bleh buat aku igt kt die..
so aku bli no plat tu..
x kire mane2 aku pergi dgn kuda aku.. pasti kenangan abah aku ikut sme..


ni pulak anak sedara aku.. hehe aritu blik kg diorang smpt lg test ride.. dh abis pusing satu round nk naik lg.. hehehe.sweet sgt dorang ni..
papepun alhamdulillah.. nikmat Allah beri.. alhamdulillah.. walaupun bukan hasrat namun terima seadanya..

hikmah itu ada disebalik setiap kejadian..
insyaallah.. semoga kite dilimpahi rezeki dan rahmat Allah ..



p/s: klu jumpe kt mane2 pin2 yer..
manz319 2-zero-one-2

Tuesday, June 19, 2012

Putih itu Suci........

putih..
suatu helaian tanpa warna..
terang benderang bila melihat..
sejuk hati jika terpikat..

putih..
seperti bayi yang baru lahir,
tanggungjawab besar ibubapa telah hadir,
melengkapi semua yg zahir..
mewarnai hingga ke akhir..

putih..
melambangkan suatu yg suci..
melambangkan hati nurani.
yakni baik lagi murni..
kekal umpama hakiki...

putih..
kadang-kadang.. dikotori.
oleh orang yg lalai..
orang yg ada iri dalam hati..
yg sesiapapun kurang peduli..

putih..
kesucian yg ku dambakan,
kebersihan yg perlu aku utamakan,
rohani ku perlu pembersihan.
tatkala duniawi mencabar kepastian..

putih..
kadang-kadang sesuatu dibalik tiraimu..
lembaga hitam hati yang beku..
namun aku masih terpaku..
dibuai angin lalu..

putih..
hati cuba dibersihkan,
perlu ada sempurna..
sebab ini suatu luahan....
sesuatu luahan pendam tiada......


manz319 2-zero-one-2

Kertas Litmus - adakah merah atau biru..???

hye all.. jmpe kte lg ea.. sori la aku lmbt wat entry..bz manjang.. idea mmg ade nk keluarkan tu yg payah.. papepun aku doakan korang sume sihat je..
ari ni entry aku ade kenemengena dgn sains.. mase sekolah dulu.. aku ade blajar kimia n wat so ever..
aku pling minat time kertas magic ni tukar kaler.. bukan la warne warni pun .. tp jst a red and the blue....
aku pun dh lpe.. tp yg pasti keasidan dan kelelakian...oppps.. kealkalian suatu cecair..
mcm hidup kite jgak x lari dgn keasidan dan kealkalian..

asid yg menghakis..manusia si pengikis..
alkali yg ceria..manusiapun gembira..
ini contoh ble mane sesuatu itu belaku yg akan menyebabkan suatu zarah itu bertukar sifat..


mcm tu la sikap manusia..ade sesuatu berlaku pasti ada kesannye.. lumrah alam..yg tersurat.. pasti ada yg tersirat.. hikmah pasti ada di sebalik sesuatu kejadian...
persekitaran kini sgt berpengaruh.. yg diaruh.. trus teraruh..aruh mengikut sungai2 kemodenan.... paksi jiwa yg berontakan.. namun aku .. masih di sini.. melihat suatu yg berbeza.. dari kaca mataku sebagai manusia.........
semuanya tentang jantung denyut..sampai terkentut..huhuhu:PMANZ319 2-ZERO-ONE-2


.