Friday, January 28, 2011

AWAN frasa n kontra...


awan..
berarak mengikut angin..
membawa wap wap air...
membawa wap wap panas..
itulah awan...

awan..
kadang2 lembab...
nmpak berat jer..
tapi tak jugak ujan...

awan..
kadang2 cerah je rupa...
mcm tak bawa apa apa..
tapi tak semena-mena..
ujan turun dgn lebat nyer....

awan..
kadang2 tengok pun boleh jadi seram...
datang ribut datang taufan..
hujan turun ..
lebatnyer........

Awan.
kadang2 orang pun ble mengikut awan..
bergerak mengikut angin...
kdg2 mendung.. tapi tak hujan..
kdg2 tak mendung tapi ujan...
kdg2 mendung ngan ujan lebatnyer......

Awan..
itulah fitrah kami manusia...
berubah cuaca mengikut angin..
berubah rasa mengikut emosi..

jadi ceriakan lah dirimu.. bagai awan tenang ditiup angin........
bergerak bebas tanpa kerisauan.keresahan....
kedepan dan terus kedepan........

manz319 -2zeroone1

Thursday, January 20, 2011

Indahnya Semalam....

Indahnya semalam...
jalan jauh terasa dekat...
masa yang lama menjadi singkat..
entah kenapa hati terpikat...

Indahnya semalam..
bila mata bertemu mata..
bila hati bertemu hati..
entah kenapa rasa indah begini.

Indahnya semalam..
semuanya kerana kotak..
kotak yg sememangnya petak..
entah kenapa ia sangat beerti..

Indahnya semalam..
berbicara bagai kenal dah lama..
tanpa perlu malu.. tanpa perlu segan..
entah kenapa ia sangat di ingati..

Indahnya semalam..
aku dengan dirimu..
bersatu untuk menjadi satu..
entah kenapa rasa mesra begini..

Indahnya semalam..
bintang tak dapat nak kira..
tapi penutup batu yang menjadi saksi..
entah kenapa hati gembira..

Indahnya semalam..
naik tangga tak rasa penat..
turun tangga rasa tak mahu turun.
entah kenapa suka sangat..

Indahnya semalam..
masa yg lama menjadi singkat..
yang mana jauh menjadi dekat..
terbongkarlah segala yang tersirat..

Indahnya semalam..
tak akan aku lupakan hari semalam..
begitu indahnya hari semalam..
andai ada lagi hari semalam..

Indahnya semalam..
memang indah..





Sunday, January 16, 2011

I.N.T.R.A..............

I = inilah sem aku yg terakir bg pelajaran diploma...

N= nama nye student.. kne la usaha bersungguh sungguh... kate nak konvo....:P

T= Tak betul lah klu aku ckp aku x nk konvo... kwn2 pon msti sme kan???

R= Rase2 aku x smbung degree kot...erm.. mybe yes ...maybe no. spe yg nk smbg .. sile2 jgn malu2

A=Aku mcm bese... menjalani hidup yg semakin mencabar...dan bercambah...


so selamat... menjalani intra.....
belajar sentiasa belajar.... jgn mengular asyik mengular.....

manz319 - 2 zero one 1-

Ada Apa Di Dalam Kotak..........


kotak..

sume tau ia petak...

sume tau die kertas yang petak...


kotak..

kdg2 mendatangkan misteri...

sebab x tau ape yg diisi...


kotak..

aku tau ko tgh petak..

sebab disigner ko pon tgh petak...


kotak..

ade isinya ada penutupnya..

ske buat org tertanya-tanya


kotak..

kdg2 mendatangkan khabar angin..

kadang2 buat org berangin...


kotak..

segi enam macam dadu...

klu penuh aku x dapat nk lalu..


kotak..

nasib ko la sebab petak..

sebab ko bnyk gunenye ye tak???


K.O.T.A.K

Kalau Orang Tak Ambil Kisah..............


manz319 - 2 zero one 1-

Saturday, January 15, 2011

AKU ADA DIE.............


AKU ADA DIE.............

Disaat aku hampir putus asa utk mencari sinar bahagia...die dtg secara tiba2 terus memasuki hidup aku, memang asalnye hanya tuk berkawan.. namun aku mcm rase yg ada sesuatu pada die yg buat aku ingin mencuba tuk kembali mencari sinar bahagia..

Bila berbicara dengan nye aku rasa gembira,lg2 melihat senyumannya... aku gembira..memang resam manusia.. ada masa berduka. Tapi aku gembira sebab die gembira.

Kenal tu memang x lama..,tapi rse mcm knal dh lama...:)

Itulah die yg aku maksudkan.. aku ngan die mesra bermula secara biasa dan kepada luar biasa..hahaha mmg ssh nk ckp la.. feeling nih.. korang pun mesti pernah rse gak kn..huhuhu

Terdetik gak dalam ati aku ni die ni tuk aku ker??? So ape yg aku cari @ try @ cuba sebelum nih bukan tuk aku agaknyer.. so aku akan terima dgn ati yg terbuka... dan aku jugak akan cbe melupakan hasrat2 aku tuk mengejar “targets”yg aku ada shortlistkan hahahaha.. gwau jer...mybe susah dlm usaha tuk melupakan HASRAT.. tapi aku cuba yg terbaik tuk bahagiakan die.. dan mereka2 yg sebelum ni aku ggu hidup mereka (jika ada).. hati aku ni x de niat nk ggu.. just bese la hati lelaki..mencari2 insan istimewa.. tapi skang aku dh ada die..

Aku jgak tau sume yg berlaku atas izinNya.. Alhamdulillah.. bertambah lg ahli keluarga manz..huhuu

Tentang die????

Die..

Org nye kecik2 jer..

Senyum lebar mesti smpai telinga :D

Tinggi die??? Klu korang terer sipir 12 korang msti dpt teka huhuhu..

Ape yg aku rase yg aku ske sgt dgn die.. die leh terima aku dgn ape yg aku ada...

Aku pun harap mcm tu....sbb aku manusia yg bnyk lg kelemahan..

Hidup aku dh len ckit skang..yg mane dulu sorang..kini dh berdua...

Ade org jge lah ktekan..huhuhu mane x naek bdan aku..huhu (padahal mkn tdo je)

Ade satu pic yg aku akan post kt cni.. pic ni die yg lukis so as appreciation for her.. aku paste kt cnie...

Aku agak epi skang.. SEBAB.........................................

“AKU ADA DIE”

Friday, January 14, 2011

Aku Sejuk......

aku sejuk..

memikirkan itu..

memikirkan ini...


aku sejuk..

di bawah ekon yg bnyk kudakuasanya..

berlari2 tuk menyejukkan suasana..


aku sejuk..

bile di tolak ke tengah laut...

sebab pulau sudah penuh dihuni....


aku sejuk..

berdepankan skrin2 kaca..

berdepankan cermin2 kaca...


aku sejuk..

melihatkan malam yg semakin malam..

bintang x nmpk tapi lampu je yg nampak..


aku sejuk..

menekan2 button yg berbunyi...

sambil mengeluarkan kata..


aku sejuk...

menantikan waktu makan..

menantikan waktu minum..


AKU SEJUK!!!!

Saturday, January 8, 2011

di tepi tingkap................

di tepi tingkap aku melihat....

suatu kehidupan yg sedang berjalan..

ntah yg terbaik atau pun yg terkurang..

tapi ia tetap berjalan...


di tepi tingkap aku melihat..

tingkap2 kecil yg menjadi mata.

mata yg membongkar segala kepalsuan...

membongkar sebuah keadaan..


di tepi tngkap aku melihat...

keluar masuk.....

input output..

naik dan turun...

hijau dan merah...


di tepi tingkap aku melihat..

barisan yg panjang..

kotak yg bertingkat2...

menampakkan kesibukan...

menampakkan kepayahan.

dalam menjalani hidup.......


di tepi tingkap aku melihat..

dia..

mereka..

aku..

duduk sendiri tanpa berkata apa2.

namun....

tingkap itu juga saksinya....

tingkap itu jugalah cermin kaca...

bukan plastik..

bukan besi..

tapi mudah retak...


di tepi tingkap aku jgk melihat..

warna yg pelbagai..

bunyi yg merdu....

pandangan yg indah agaknya..

sbb tingkap itu..

pasti disitu..


"tingkap itu tetap di situ"

by,

manz319....2-zero-one-1

DUP DAP – DUP DAP......PELIK + HAIRAN + KONPUS + YEKE?????


Dup-dap-dup-dap.....

Itu yg aku rasakan pada satu mlm tu..x tau knpe tgn aku dgn sndiri...

Berdiri dan bergerak.. pen ditangan dgn segera patuh atas arahan jari2 aku...

Nak tau tak ape yg jari2 aku buat.. pic yg aku attach ni..

X tau la knpe tibe2x hati aku ni teringin nk wat org gembira..

Bkn ape klu nk ckp knl tu mmg x lme...tapi rase “mesra alam” tu semacam jer...

Mula2 mmg la ade jgk fikir..btul ke ape yg aku buat....

Tapi aku rase kalau die epi dgn aku punye drawing....(drawing ke ???)

Hahaha aku akan epi........

Aku pelik, mcm mane leh timbul rase camni...padahal knal pun x lme..

Aku hairan , jari aku seakan- akan bergerak sendiri tuk buat pic tu...

Aku konpius, asl la this is happen...

Yeke???? Adakah aku......DILAMUN CINTA????????????????

Indahnye jika aku masih kanak2...


Indahnye jika aku masih kanak2...

Makan bersuap,

Baju berpakai,

Majok di pujok,

Tawa disuka....

Indahnye jika aku masih kanak2...

Hari2 adalah utk bermain...

Hari2 adalah utk bergembira..

Hari2 adalah utk berlari2....

Hari2 adalah utk memuaskan ati..

Indahnye jika aku masih kanak2...

Makan sepuas2 puasnya pastu tdo tanpa pk ape2....

Bgn hanya tuk bermain dan berhenti ble lapar...

Masalah xde utk di fikirkan..

Bebas melakukan apa di hajati....


Indahnye jika aku masih kanak2...

Nangis pun sbb lapar x pun nk marah..

Nakal pun kne pukul,tapi skit x lme..

X rase nak malu2 sbb x tau ape itu malu..

Nak itu di beli.. nak ini di beli..

Indahnye jika aku masih kanak2...

Ia adalah zaman kegembiraan..

Ia adalah zaman tanpa kesedihan..

Ia adalah zaman tanpa masalah..

Ia adalah zaman hanya tuk mkn bnyk...


Kini..

Zaman kanak2 ku sdh berlalu..

Skang bukan masa tuk bermain..

Hanya tuk berjuang tuk meneruskan hidup..

Melalui liku2 hidup yg pastinya mencabar...

Zaman itu adalah kenangan......


-KEKAL DALAM INGATAN-

SEMAKIN HARI SEMAKIN BULAT...


Ha!!! Korang tau sal pe aku post entry mcm nih??

X tau??

Meh dekat2 aku nk bgtau huhuhu..

pic yg aku wt tuk tontonan umum atau tampal atau paste kt cni...

Adelah aku nye body hierarchy atau salasilah tubuh badan atau carta gemok kurus aku ahahahah..

Dulu2...

Aku igt lg mase aku drjh satu smpi drjah empat...aku ni kurus je..berat ..erm x smpt nk timbang huhuh.. lg pun mase ni ekonomi kite tgh gawat.. tu la kot sbb aku kurus hehehehe

Lpas dulu2...

Aku start membesar mase ekonomi dh pulih,,,,bkn ape pertumbuhan ekonomi sdkit sebanyak..2dikit 2banyak..mempengaruhi tumbesaan seorang bayi beso...

so aku membulat dan semakin membulat

Sampai la aku dpt sijil (bajet mesti comel) :p huhuhuhur

Aritu plak...

Ni berat bdn aku susut ckit, lepas aku ikm...

Sbb???

Ade hal yg tak dpt di elak.. yg menyebabkan lebih kurang 4 bulan makan x lalu.. so aku dah kecik

sikit ni pon bertahan sampai la duit MARA.....hik3..

Ari nih....

Aku tgk je cermin..

Wow!!!

Makin bulat – seluar makin ketat – perut membulat.... huhu

Kenape jadi mcm nih..??

Aku bru pasan yg mase cti ni aku dok tdo mkn tdo mkn tdo..

Xde keje nk buat haruslah makin bulat...

So aku ada plan.....tuk aku buang lemak2 ni...

So All the best .. gabei....:P

AKU DAN SELIPAR JEPUN KU.....


Hari ni dalam sejarah, aku dan seliparjepunku (iaitu juga dikenali sebagai seliper jamban) menjadi satu. Dimana ada die di situ aku ada. Mcm dh janji je nk g bersiar2,,huhuhu aku bwk seliper aku ni g pasar dan kemana jua akupergi.

Malu??!!!

Oh tidak sama sekali, aku mcm dh kebal... biarlah org nk pandang...

Mata org mane leh tutup kan huhuhhu so aku tutup mata sendiri la hahahahaha..

Aku ade berbisik dgn seliper jepun ku ... kau malu x aku bwk ko kuar dr umah ni??

Tbe2... seliper jepunku tersenyum malu....

Sbb...

Seliper jepun ku tergolong dlm jenis yg pemalu...kih3....